Sunday, March 13, 2011

sambei ikan bako

(gambo pinjam dr uncle google)
Assalammualaikum,
N3 hari nie bukan nak citer pasal lesung batu yg hari2 BSB guna kat dapur kayangan BSB.. no..no..no0000 tapi nak citer pasal sambei ikan bako. Bila nak membuat sambei nie kita kena ler guna lesung batu macam kat atas tueee. BSB nak share sikit kat kampung BSB kalau ghebuh2 (rebus) macam pucuk ubi, pucuk paku, petai tak pun jantung pisang hutan selalu nyer mesti di cicah dangan sambei ikan bako nie lerrr...kat kl nie selalu nyer makan dgn sambal belancan kan? (sori tak ada gambo nak tunjuk kat uorls) Jom BSB tunjuk cara2 nak membuat nyer...very the simple oneee..
Bahan2 nyer:-
  • 2 ekor ikan bakar (kembong, keli, kalau nak sedap ikan sungai)
  • ambil isi ikan saja tauuuu
  • Belacan yg telah dibakar (sebesar ibu jari)
  • Cili Padi (ikut suka)
  • Limau Nipis
  • Secubit garam
  • Sedikit air masak
Cara2 membuat:-
Tumbuk cili padi dangan belacan dan garam lepas tue masukkan isi ikan. Tumbuk sampai hancur dan masukkan perahan jus limau nipis dan sedikit air masak. Siap tak sampai 5 minit dah boleh makan. Kalau kat rumah tak ada lesung batu, boleh ler di ramas2 isi ikan bersama belacan dan masukkan garam, perahan jus limau, air masak dan last sekali cili padi dipicit2 bersama ramuan tadi...jengggg jenggg dah siap senang jer tueee...makan dengan jantung pisang rebus. Emmm sedappp. Selamat mencuba...ADIOSSS.

11 comments:

EL MARIACHI said...

fad...aku dah pegi dah Restoran Mohd Chan tu...geli tekak teman...makan sebijik macam masa kat BEIJING dulu...

EL MARIACHI said...

ate iye iye cakap nak makan tempat baru la itu la...lastnyer buat entry sambey belacan je....huhuhu...

atIEsAyAnGkAmU said...

huhuhu...
sambei simple lg malatop ni kak...
hehehe!!

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Mie:ko try kat bel. tasco extra pulak. Aku dah 2 kali p kat sana..ok ler.

Ati:mamang meletop kalau dpt pulak cicah dgn petai rebus..

Myra Jay said...

nk try buat sndiri bila2 :)

aZuMaya said...

SALAM FAD.AMBOII PATUT LER BERIA RIA AJAK TEMAN LEPAK SINI ...NAK TUNJUK SKILL GHUPERNYA,,,GOOD JOBS TAOI MANA PIC SAMBAL BELACAN SETAKAT LESUNG BATU...TAK THRILL LORRR

Puanbee said...

salam kak bee tak pernah makan sambal ikan bako!tapi kalo ikan keli mesti sedap tuh !

A.s.t.i.n.a said...

arrggghh adohh sedapnyee... fuhh

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Myra Jay: try ler senang jer

Cikrin: gambo x sempat daa... cari dlm google pun tak jumpa.

Bee :BSB x makan ikan keli, tetapi org kata ikan keli memang sedap. nanti Bee try ler..

Astina: dik, ko try ler buat, nanti b'tahu akak.

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

salam ziarah dan folo blog ini

semoga tuan belog ceria2 selalu :-)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Sahromnasrudin, tq singgah dan follow BSB.