Monday, May 09, 2011

Ayam Goreng Berempah

Assalamualaikum dan selamat pagi kengkawan dan silent reader semua. Jom kita sambung acara makan2 lagi....seperti yg dijanjikan BSB nak share pasal resepi ayam goreng berempah ala2 BSB....heeeheee senang jeee membuat nyerrrr....sambil dodoi anak pun boleh buat punya..jom semak apakah bahan2 nyerrr....

Ini ler ruper nyer ayam goreng yg panas2 tauuuu.....ayam 1ekor. Blender serai, kunyit, bawang putih, bawang merah, halia, jintan manis, serbuk kari ayam dan garam. Perap selama 4 jam dan lepas tu goreng dgn api yg sederhana...siap dan boleh di jamu kepada tetamu.
Bahan2 untuk diperap selama 4 jam. Sebelum tue taburkan daun kari bersama bahan perap tadi..

Hidangan kami hari tueee....sambal belacan mesti ada..kalau tak ada tak kick lerrr...
Selamat menjamu selera, makan perlahan2 tauuuu...
Antara tetamu yg hadir hari tueee...
Tetamu yg lain sibuk makan tapi budak kecik nie relex jerrrr....dia makan tembikai jerrrr...
Donut uuuuu....wow nie yg BSB paling suka.... emmmm lembut dan gebu nyer donut nie.
Aksi akak tengah makan donut.
Aksi my family tengah makan kek.....walaupun ada adik-beradik BSB yg tidak dapat datang ke jamuan BSB hari tueee...tapi BSB tahu mereka amat menyayangi ibu mereka semua. Kepada yg hadir hari tue ribuan terima kasih yg tak terhingga kerna sudi datang.....ok sampai sini dulu coretan BSB.....sekian..taattaa tiitiii tuuutuuu..ADIOSSS.

19 comments:

Abah Yie&Ummi Na said...

wah...sedapnya kak :) dah lama x buat ayam goreng berempah ni hehe

Hanis Azla said...

klu goreng ayam goreng berempah, satu rumah bau best kan..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

UmmiNa:nanti kalau buat masuk ler dlm blog...kita boleh tukar2 resepi pulakkk...

Hanis:memang bau semerbak harum...

miezaniera said...

selamat hari ibu to bsb..
wahhh meriahnye lauk..lenkali ajak kami pulak yer..hehe

atIEsAyAnGkAmU said...

alahai kak..
wangi je bau ayam goreng tuh..
hik3...
syioknyer dpt makan ramai2 mcm tuh...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

miezaniera:tq...insyaallah kalau ada rezeki lebih saya jemput kkkk

atie:sedappp..bau satu rumah dibuat nyerrr..

kasihredha said...

wauuu sedap nya donut tu...
kunjungan balas
akak dah follow

Yan said...

alamak sampai sini lah bau nya..

mintk sikit...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

kasihredha:tq sudi follow akak balik.

KakYan:heehee tue ler pasal...bau ayam goreng nie memang membuka selere.

Kakzakie said...

Family kakak suka donut yg masih tersusun tu....:)

Seronok makan ramai-ramai. Kena pulak sambal belacan. Perghhhh....

sahromnasrudin said...

yg menarik mengenai ayam goreng berempah ini adalah baunya ketika ia digoreng..sgt menusuk kalbu huhhhhh

SaiSyi said...

eh, jamuan apa ni? tak announce kat blog pun..kalau tak, bole tumpang perut nak mkaan skali..HiHiHi

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

kakzakie:saya & family memang suka bebenor donut big apple nieee..

Sharom:bau jgn cakap, satu rumah ambil bau duluuuu

Saisyi:jamuan mother day yg lalu.. nanti kalau ada rezeki lebih insyaallah BBS jemput kkkk

myamyza said...

pergh sodapnyo ayam goreng rempah ni.. mintak copy resep ye.. senang nanti boleh buat...
salam kenal.. i follow...
http://mummymyza.blogspot.com

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

myamyza:tq sudi follow BSB.sila ler kalau sudi nak ambil resepi tue..

Myra Jay said...

Ayam goreng rempah-sedap tuh :) Myra pun suka :)

Sambal belacan mmg pembangkit selera kan kak, terus lalu je makan.. :)

aina yg gilo pepel said...

bestnyer mkn ramai²..nk try la buat ayam goreng tu

Puanbee2 said...

oh jamuan hari iu yer bestnya !!!

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

MJ:org kata nak sedap buat sambal belacan masukkan pak aji mesti lebih sedap...