Friday, April 08, 2011

Capati De'Bommmm

Assalamualaikum, sekarang nie trend apom pokodot, cup cake dan macam2 lagi masakan yg memang sedap ke de'Bommm lerrr, tapi BSB tak berapa pandai sangat nak membuat nyer. Minggu lepas ada juga try buat apom pisang tapi tak menjadi ler pulak. Tapi mykid makan habis opom pisang yg bantat tue...kata nyer sedap sangat mama. Sedih bebenor BSB menengok nyerrr. Budak2 mana ler tahu jadi ker idok apom pisang tueee...lepas tue BSB try ler pula buat capati nie pulak. Nasib baik jadi ko? itu pun sebenar nyer ibu BSB yg belikan tepung dan ajar cara2 nak membuat nyer..leguh juga ler tangan BSB bila menguli tepung capati nie....tapi yg pasti mykid & hubby gemor bebenor capati de'Bomm nie....

Capati di atas dapur tengah masak nie, masukkan sikit planta untuk lebih garing.

Nak buat capati nie sedang jer..kita uli tepung capati dgn air panas sampai sebati. Lepas tue buat kecil2 macam kat atas nie, dan dibiarkan semalaman. Baru ler ia jadi lebih lembut. Bila nak goreng nanti kita canaikan dan ditabur lebihan tepung ke atas nyer utk mengelak dr melekat.
Capati nie cicah dengan sambal sadin...kalau tak suka sambal sadin, sambal ikan bilis pun sodap tak pun kari ikan pun boleh gak. Tepuk dada tanya selera.....jumpa lagiiiii & selamat berhujung minggu daripada Be Simpel Beb.....ADIOSS

8 comments:

Cikgu CTE said...

saya pun suka sangat makan capati....sedap!

nak buat malas sikit tapi kalau teringin pergi je kedai mamak dan bungkus aje...

Amiizaa2001 said...

waaa bsb sangat menyelerakannnn......:):)

nurkass said...

salam..
amboiii..nampak gebu je capati tu..
erkk..nak resipi boleh..hehe.

apam pokodot tu camne ghupenye..first time dgr..

ummu muhammad said...

jln2 blog k.bsb mesti terliuq tgk..akak tau sampai sekrg kite terbayg bayg ABC yg nmpk sedap sgt tu..kt sini tkde yg sedap.. ;(

aZuMaya said...

salam fad.....capati ke lempeng tue..cam lempeng jerr aku tgk...apa2 pun cogratss...ko tak makan kedai...mesti menjilat jari anak ko makan ..hasil drpd air tangan ibunya.....ermmm....good job keep up work...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

CTE:saya pun kadang2 beli gak?

Amizza:memang sedap dapt pulak cicah dgn sambal sadin..peh sedap

Nurkass:boleh, senang jer. Uli tepung capati dgn air suam sampai lembut.Simpan 1 mlm dan goreng letak sikit plant. itu jerr

Ummu Muhamamd: ada juga yg tak sedap..tapi kena pandai cari kedai lerrr.

Cikrin:memang ler nampak macam lemping tapi lebih nipis dan garing..ko cuba ler buat sendiri.

zarina said...

menarikss

Zefa NorAsmara said...

Nak resepi! Nak resepi! Nak resepi! Nakkk.. hehe..