Friday, December 17, 2010

Jom P Cameron Highland (2)-byk sejuk OOooo

Salam ceria kengkawan semua, jom kita teruskan journey kita. Pukul 4.00 ptg kami start pusing2 Cameron Highland bukan apa nak test power kete nie boleh ker nak panjat bukit tinggi nie....mula2 kami survey hotel2 kat sini. Oohh Laaa aaa memang cantik2 hotel kat sini tapi maheee lerrrr, antara nyer Strawberry Park cantik sangat, tapi jauh bebenor dari pekan. Kalau nak bungkus nasi jenuh ler nak tunggu hubby belikan. Bala's Chalet pun cantik macam enggeris stail tapi kecik jer chelet nie..yg paling BSB suka Smoke House lerrr. Mari sama2 kita tengok kkk.

Air terjun Strawberry Park jer dah nampak kemewahan hotel nie...bayang ler hotel nyer macamana...sebenor nyer tak sempat nak snap gambar, sori.
Bala's Chalet memang class gitu, tapi kena booking awal2 sebab bilik terhad. Jauh juga dari pekan tapi tak sejauh Strawberry Park.
Gambar nie diambil di tepi jalan ke Strawberry Park.
Sejuk OOooooo...BSB & 3Q gang.
Nie siapa nak jawab kalau tanah runtuh kat Cameron Highland. Nasib tak ada kejadian tanah runtuh kalau tak....tak tahu lerrr. Ini yg sempat BSB snap..sebenar nyer banyak lagi yg macam nie....lu pikir ler sendiri.
75Meter dari jalan raya ke Bala's Chelet...hotel yg bakal BSB sekeluarga stay tahun depan. Kalau ada budget lerrrr....insyaallah.
First trip kami ptg nie ke Strawberry Farms. Kat sini banyak betul Strawberry Farms. Kalau nak petik strawberry kena bayar kkkk. Rasa nyer RM20.00 utk 1/2 kilo. Kalau beli 1 pek RM5.00. Tapi memang masam tak tahu ler dulu2 rasa nyer manis kalau makan kat cameron highland nie. Kalau nak beli bawa balik baik beli kat Mardi, murah dan manis sikit dari kat farms nie.
Nama Strawberry Farms tapi buah strawberry banyak yg tak masak lagiiii...lepas nie kita p farms strawberry yg lain pulak.
Bukan setakat strawberry jer yg ado kat sini, bunga pun adoooo. BSB beri 6 bintang kat sini.

Keesokan hari kami pppp tue diaaaa. Smoke House yg menjadi impian BSB utk menginap disini suatu hari nanti. Cantik tak House nieee.. macam dlm movie HBO pulak.
Di pintu masuk Smoke House, kami ambil gambor jerr lerrrr.
Lihat ler taman yg cantik dan indah nieeee...geram jer rasa nyer.
Kami layan jer kat sini. BSB beri 10 bintang kat sini.
Mercu tanda Cameron Highland apa lagi Taman bunga Tanah Rata. Sekarang pukul 12.00 tengahari tapi cuaca memang sejuk gilerrr lerrrr. Kalau kat KL nie mahu panas terik nie,,
Budak2 memang tak boleh dipisahkan dgn playground. Walau pergi bercuti pun nak main2 lagi kat playground bukan boleh nampak. Tapi memang tak panas pun. Nak berpeluh pun susah.
Kat sini bunga dah tak banyak macam dulo2, agaknyer sebab musim hujan kottt..BSB beri 8 bintang jer kat sini.
Jom kita pergi tempat lain pulak.
Stop jap kat sini depan taman bunga nie abang Qaiser nak pegang buah giant strawberry.
Sekarang kat Kea Farm, tempat yg paling jauh dan tinggi kat Cameron Highland. Kat sini kalau nak beli sayur2 elok bebenor lerrr. Sebab memang fresh dan murah sikat dr Brinchang & Tanah Rata. Disini kami visit Bee Farm. Bee nie dibiarkan berterbangan jer kat sini. Rasanyer Bee nie manja kotttt. Tue sebab ia tak gigit kami.
Bee Farm nie bau busuk sikit.
Aksi abang & Akak. Tak takut kene gigit Bee kerrr...

Kami tak lama kat sini takuttttt....kang ada yg kene gigit bee pulak...BSB beri 5 bintang kat sini.
Masih lagi kat Kea Farm, tapi kat kedai Custus & sayur-sayuran. Kat sini sayur 3 jenis (kobis, bunga kobis, brakoli dll) cuma RM10.00 jer...kalau yg bungkus kecik macam sayur tomato kecik, timun jepun, sawi cuma RM5.00 jerrr 3 bungkus...murah tueeee. Mari beli...mari beliiii...rugi kalau tak beli tauuuu. BSB dah beli dah utk kengkawan kat opis.
Gini ler ruper nyer suasana kedai bunga, custus & sayur-sayuran kat Kea Farm nie. Tapi banyak lagi sepanjang jalan ada kedai2 kecil jual sayur, buah dan bunga. Pilih jgn tak pilih.
Sebelum kami balik ke Hotel kami stop jap kat pasar malam Brinchang. Orang punya ler ramai nyerr. Pasar malam nie dibuka sepanjang cuti sekolah dari jam 3.00 ptg sampai 9 malam. Harga mahal juga jika dibandingkan dgn Kea Farm. Tapi macam2 adooooo.
Mari shooping kat sini, pilih2 beli2 apa nak semua ada. Sayur, buahan, bunga, baju, makanan panas dan macam2 lerrrr...Ok ler BSB stop kat sini. Tunggu N3 terakhir BSB dari Cameron Highland N3 akan datang...tunggguuuu..ADDIOSSS.

17 comments:

Hanis Azla said...

bestnya bercuti.. dah lama tak pergi cameron..

Yan said...

Salam BSB,

Strawberry Park tu mmg cantik. First time pegi taun 1998. Room kira boleh tahan mahal lah. Apartment 2 rooms dlm RM 650 now..

aZuMaya said...

salam fad...wah seronok nyer pie cameron....uishhh..cograts ..sbb foto2 mu semua mmg ceria..hehehhehee..yg paling aku suka strawberry....huhuhuhuhu..sedap nyerrr

aZuMaya said...

salam fad...wah seronok nyer pie cameron....uishhh..cograts ..sbb foto2 mu semua mmg ceria..hehehhehee..yg paling aku suka strawberry....huhuhuhuhu..sedap nyerrr

aZuMaya said...

salam fad...wah seronok nyer pie cameron....uishhh..cograts ..sbb foto2 mu semua mmg ceria..hehehhehee..yg paling aku suka strawberry....huhuhuhuhu..sedap nyerrr

aZuMaya said...

salam fad...wah seronok nyer pie cameron....uishhh..cograts ..sbb foto2 mu semua mmg ceria..hehehhehee..yg paling aku suka strawberry....huhuhuhuhu..sedap nyerrr

aZuMaya said...

salam fad...wah seronok nyer pie cameron....uishhh..cograts ..sbb foto2 mu semua mmg ceria..hehehhehee..yg paling aku suka strawberry....huhuhuhuhu..sedap nyerrr

aZuMaya said...

salam fad...wah seronok nyer pie cameron....uishhh..cograts ..sbb foto2 mu semua mmg ceria..hehehhehee..yg paling aku suka strawberry....huhuhuhuhu..sedap nyerrr..jgn lupa ambil no phone semua challet ..next year acik rien nak pie dgn bang nuar zain wakakkakakkakkaa

aZuMaya said...

salam fad...wah seronok nyer pie cameron....uishhh..cograts ..sbb foto2 mu semua mmg ceria..hehehhehee..yg paling aku suka strawberry..huhuhuhuhu..sedap nyerrr

atie @ ejay said...

bestnya b'cuti:)

LyNn HaMzAh said...

insyaallah akan berkunjung ke CH pada bulan april nie...

nieda said...

bestnya pergi bercuti..tempat sejuk plak tu..hari ni baca paper online ada exciden bas kt cameron. ada kematian dengarnya.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Salam Hanis, Cameron dah byk perubahan. Apa lagi cuti2 malaysia ler...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Salam KakYan, Cameron dah byk perubahan skg. Hotel memang mahal sikit masa cuti sek.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam atie, apa lagi p ler Cameron Highland cuti2 Malaysia.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam Lynn:Memang best kat Cameron. jgn lupa beli jem kat kg Sedia.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Salam nieda, iya ler 27org pelancung Thai mati...bas tue ikut jln baru kot. Jln tue semua kete laju2 macam F1...ngeri nyerrr.