Thursday, July 21, 2011

Jom belajar buat coklat

Assalamualaikum kengkawan semua...BBS nak share dgn urols pasal kursus pembuatan coklat yg telah BSB hadiri minggu lepas. Anjuran Kolej Komuniti Shah Alam. Kepada kengkawan yg nak joint boleh ler pegi website Kolej Komuniti. Bukan saja di Shah Alam tapi kolej nie ada diseluruh Malaysia. Yuran cuma RM20 jerrr tauuuu..rugi kalau tak joint. Macam2 ada kat sana, jahit baju, manik, tudung, buat kek, biskut, make-up dan macam2 lagi lerrr...jom kita p intai2 jap apa yg telah BSB pelajari hari tue..
Coklat di hari pertama...kursus nie hari sabtu dan ahad.

Buat coklat nie ruper nyer senang jerrr..cair jer coklat dan masukkan dlm acuan plastik nie ahhhh....senang bebenor.

Ini ler group BSB, tengah tekun membuat coklat.

Tengah sibuk nak membungkus coklat.

Hari kedua pula BSB datang awal sikit. Kelas start pukul 9pg BSB sampai pukul 9.30pg ok ler tue. Semalam kelas start pukul 8pagi BSB sampai jam 11pagi...heeheee almaklum ler sibuk g pasar dulu..heheehh tapi Cikgu Lynn tak marah pun....

Cikgu Lynn tengah membuat demo untuk kami semua...lepas tue baru ler kami buat sendiri dalam group masing2.

Proses memotong coklat untuk dicairkan sebelum dibentuk2.

Daaaahhhh siap..kan BSB cakap senang jer nak membuat nyerrrr...

Lepas kami membuat nyer kami kena pamirkan hasil kerja kami tueee...yg nie dpt no.2 tau...

Ini ler hasil kerja group BSB...cantikkan. Tapi sayang kami tak menang...huuhuu

Yang nie pun tak menang gak??

Ini ler group yang dapat no. 1 hari tueee...tahniah dik. Kauorg memang class u...siap ada raga dan bunga lagi tauuu...

BSB bersama ahli group, setiap group ada 7 org jer. Rasa nyer ada 5 group jer minggu tue.

Group yg menang bergambar bersama cikgu Lynn...kepada cikgu Lynn terima kasih di atas ilmu yg sangat bermakna nie. Sekarang BSB dah tahu ler membuat coklat tue...senang jer mula2 cairkan coklat compount di atas air panas sampai cair lepas tue masukkan dalam acuan dan tabur ler kacang ker, coklat ker, kismis ker tau pun masukkan biskut oreo pun boleh gak. Dah siap keraskan dlm aisbox 1/2 jam. Senangkan....kalau rajin g ler blog cikgu Lynn:Lynn coklat kat sana boleh tengok hasil tangan cikgu Lynn cantik2 tau..boleh tempah lagi tauuu...BSB macam promote ler pulak...apa2 pun terima kasih cikgu Lynn..nanti kita jumpa lagi kkkk...sekian, taataa tiiitii tuuutuuu & ADIOSSS..

17 comments:

ummu muhammad said...

kak BSB bestnyerr!!! kumpulan CS menang tak? Cs dah baik belum?

mummy_ayu said...

wah..best nya belajar buat coklat..
:-)

MulutPayau said...

Wahh....!!!seronoknya dapat belajar buat coklat...Mp pun teringin jugak...tapi tak berpeluang lagi..kena tnggu cuti skolah...

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

wah...bsb dah bljr buat coklat ek...boleh la kirim kat saya cikit hehehe

Princess Solehah said...

sedapnya kak :) saya pun dah lama teringin nak buat coklat sendiri....balik ni nak try buat lah :)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

ummu muhammad:CS tak g belajar buat coklat..

mummy ayu:memang best cuba ler g pulak?

MP:daftar dulu nanti baru kolej tue panggil...

Lizz:boleh.. tapi BSB tak try lagi..

P.Solehah:try ler senang jerrr..BSB tengah sibuk nie nanti nak try gak mambuat nyerr.

Cik As ~ cinta solehah said...

wah, bestttnyer... ^^ semua org da makin maju skang.. Bsb ,cik as ucap tahniah ye... ^^ nak rasa coklat tuuuu.hehe

Zefa NorAsmara said...

Bestnya dpt g kelas.. sy pernah cuba buat juga.. sahabat kita izan (mummy chacha) emailkan cara2 nak buat.. memang senagkan?

Piasara said...

"laaa..murahnya yuran..kalau belajar ngan sesetgh individu ni diorang amik sampai 100,ada yg 200 kan...boleh ler nnti akk nk try pi jugak.."

nieda said...

tq BSB, minat ni nk join aktiviti mcm ni..dah tgk website dia..mcmane nk daftar yer?

zarina said...

akhirnya terpengaruh dengan coklat gak :)

Yan said...

laaa..tak habaq mai. kalau tak leh akka pun joint..

Myra Jay said...

Bestnyer, sedap tu..
Teringin gak nak belajaq buat tapi tak tau kelas kat ne yg buat :)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Cikas:boleh, beri ler add nanti BSB hantarkan?

Zefa:memang senang kan? tapi BSB tak try lagi..sibuk bebenor..

Piasara:memang murah, cepat2 daftar.

nieda:call no:03-55114030 utk daftar. senang jer cepat2 daftar nanti kena tunggu sampai dioarg panggil utk kursus.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

zarina:tapi tak try lagiii..nanti siap saya masukkan dlm blog ekk.

Yan:akak, lepas nie saya tengah tunggu utk kursus menjahit baju & manik pulak.

MJ:call no nie:03-55114030. bukan kat shah alam jer kat sbl utara pun ada.

nieda said...

owh tq...bulan lepas penah isi form kursus jangka pendek ni tapi tak dapat repon apa2 pun. lama tak kursus ni?

gee ryder said...

wah pegi kursus buat coklat yer...macam best jer!