Monday, August 22, 2011

GT ikan kembong

Assalamualaikum dan salam Ramadhan kengkawan dan silent reader Be Simple Beb. Terima kasih kerna sudi singgah lagi di blog BSB. Hari nie BSB nak tunjuk dengan lebih jelas gulai feveret BSB iaitu gulai tempoyak ikan kembong. Senang je membuat nyer..jom kita p dapur BSB jap kkkk...
Gulai tempoyak yg siap untuk di hidangkan.

Bahan2 nyer:

Bawang besar sebiji (bawang kecil pun boleh gak)

cili padi ikut suka

2 batang serai diketuk2

tempoyak (bahan penting)

asam keping 3 keping

Mentimun atau tauge kasar

Cara2 nyer:


tumbuk bawang, cili padi. Masukkan tempoyak dan bahan yg ditumbuk, Serai yg dititik, asam keping dan mentimun ke dlm periuk. Tuang air mengikut kepekatan yg kita suka.Bila mengelegak masukkan ikan kembong. Masukkan garam secukup rasa...siap dan boleh dihidangkan...senang jer kan....selamat mencuba resepi dari Puan Rokiah & Co...tataa titiii tuutuu & ADIOSSS.

8 comments:

Zefa NorAsmara said...

Sedapnye BSB.. tak pernah buat lagi masak2 berasas tempoyakni.. pas ni bolehla cuba.. :D

Kakzakie said...

Kakak belum belajar lagi makan tempoyak BSB. Nanti kalau dah pandai makan boelhlah masak ikut cara ini...hihi

MulutPayau said...

Wah..!!!! ada gulai tempoyak..Sedapnya!!!

EL MARIACHI said...

selera sahur ke?aku durian tak gemor tapi tempoyak aku sukeee....

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Zefa:gulai tempoyak nie kalau buat masam2 sikit lagi sedap..

Zakzakie:kena try akak..mesti sedap punya.

MP:memang sedap..

Mie:teman dua2 sukeee..

SaiSyi said...

perghh..tempoyak mmg sedap. Kalau durian saya tak makan sangat.
Malangnya husbadn tak suka makan tempoyak.

Myra Jay said...

Sedapnyer, penah gak makan sekali, dan pastinya akan makan lagi :-0

Cik Sue said...

Nie mosti rahsia cik Kiah nie kan..kan..kan...kalau BSB idak ler pandainyer nak buat gulai tempoyak nie hehehehe