Thursday, October 28, 2010

Ikan Masam Masin

Salam dan kita berjumpa lagi kengkawan, sori BSB cuti jap sibuk bertukang apa yg patut kat rumah nie. Sekarang BSB dah keudara dan kita sambung citer pasal makanan dolu2. Ikan pekasam atau pun ikan masam masin itu nama yg BSB sebut masa kecik2 dulu. Kalau kat sebelah Hulu Perak ikan pekasam memang terkenal sampai dapat pengisytiharan sebagai Pusat Industri Pekasam Kebangsaan.Bau ikan nie sebelum goreng memang busuk cikit, bila goreng pula harum sampai satu rumah boleh bau. Apa lagi mari ler cuba rasa...

Ini ler ikan pekasam yg siap digoreng. Goreng guna api perlahan hingga masak dan garing angkat masuk dlm pinggan. Lepas tue goreng bawang besar dan cili padi dan tabur atas ikan pekasam. Last sekali perahkan limau nipis (jika suka ler)....Fuyoooo sodap.
Ini ler rupernya ikan pekasam yg belum digoreng. Kalau nak buat sendiri pun boleh, senang jer:- (BSB pun belum pernah try)
1) 5 ekor ikan sungai disiang dan ditoskan
2) 1 cawan beras digoreng sampai garing dan dikisar sampai halus
3) 8 keping asam keping
4) 1/2 cawan kecil garam kasar
5) 1 sudu gula pasir
Caranyer:-
Campur & gaulkan semua bahan dan masukkan kedalam balang kaca, tutup ketat-ketat dan peram sehingga masam dan gula menyerap. Jangan dibuka bekas selama 5-6 hari. Hari ke ke6 boleh ler dikeluarkan dan digoreng utk dimakan dgn nasi panas2 sambil berulamkan sambal tempoyak + timun. Selamat mencuba....ADIOOSSSSS

8 comments:

mummy_ayu said...

wah..siap ada resepi buat ikan pekasam lagi.ayu suka gak makan..tapi selalu beli jer..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Ayu:resepi nie mak saya kasi, tapi saya pun x pernah try. selalu beli jer.

εïз mummyHaza εïз said...

Sodap tu.. abah saya pandai buat ikan pekasam nih... guna ikan Lohu.. mkn ngan nasi panas jek pun dah best

aina said...

uiisss..dapnyer..cam nk mkn skrg lak

Ati Masrif said...

pandainyer buat ikan pekasam..cam org dulu2
kita tak reti mkn tu..hehe

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Mummyhaza:guna ikan loma & sepat yg sedap sekali.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Aina: Kat kg saya Hulu Perak, tasik raban the best ikan pekasam in the world.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Ati Masrif: try ler makan ikan pekasam, dah try mesti nak lagi dan lagi dan lagi..