Wednesday, February 08, 2012

hijau nyerrr

Assalammualaikum...
apa kabor...lama tak jumpakan.
entah ler tetiba angin "M" melanda BSB...
heheee tapi lepas balik bercuti ke tempat menghijau nie baru ler
mood meng-update datang balik..
Weekend baru2 nie BSB g terjah Janda Baik.
Tempat percutian nie memang terkenal dgn sungai nyer yg jernih &
alam semulajadi yg tenang dan nyamanmmmm...
rasa macam kat kampung BSB ler pulak.
Kami stay kat Hawa Resort. Tempat nie ok biasa2 jerrr...
sebenar nyer kalau kengkawan datang check-in kat sini pastikan datang awal utk memilih chalet pilihan. kalau tak jadi macam BSB lerrr...BSB sampai awal kat Janda Baik sebelum 12 tgh tapi p ronda2 dulu keliling kampung ...sekali datang nak check-in dapat chalet jauh sikit dari sungai. BSB booking chalet yg betul2 tepi sungai dan ada anak tangga...ala2 rumah kampung lama lerrrr....disbbkan BSB check-in lambat pihak Hawa Resort dah berikan pada org yg datang awal..hhhuuuuhhh..tak ada rezeki nak buat macamana kan?
Lepas check-in aktiviti mandi sungai pun apa lagiiii start lerrr....jom mandi!!
Mula2 BSB lepak kat atas tebing jerrr..malas nak mandi tapi at last terjebak gak...
tapi air nyerrr mak aiiii sejuk bebenor dah rasa macam mandi ais lerrr pulakkk...
Kat sini air sungai nyer memang jernih dan arus deras sikit...main pelampung memang best lerr..
sejuk nyerrrr....sungai nie tak ler dalam mana pun..
ada ler setakat pinggang kak Tina jer ponngg..
Adik Qaheer takut2 tapi nak mandi gak!!!..
kalau dah sejuk2 nie perut pun cepat ler lapor...kita stop jap makan dulu..
Sedap nyerrr...makan apa tueee???best nyer makan nasi duduk kat batukan?
EEHhhhhh...Abang Qaiser nak terjun dari batu nie ahhh...rendah jer pon..
Ini ler kerja nyerrr...suka nyer dapat terjun sungai....
Pokok apa nie?Saipul tolong jawab jap?
Sepanjang tebing sungai nie ada macam2 pokok yg diorg tanam..
Adik Qaheer tak tahan sejuk daaa...naik jap kat atas makan nugget,kejap lagi terjun balik dalam sungai ler tueee...
Ini ler bekal yg BSB bawa...masak sendiri tauuuu...kat resort nie kantin ada tapi tak bukak ler pulakkk..so kena ler bawa bekalan sendiri. kalau tak mahu kebulur di buat nyerrr..tapi kat luar sebelum masuk ke resort nie ada kedai makan. Boleh ler kalau nak tapau.
Makan lagi buat kali ke 2...lapor ko..
Sepanjang sungai disediakan wakaf2 dan kerusi batu utk pengunjung.
So tak perlu ler nak bawa tikar...
Lepas aktiviti mandi sungai kami menjelajah keliling Hawa Resort. Jom kita jelajah sama2...
View dari tepi bilik BSB...
Bilik VIP, hager nyer RM300 semalam...
Pokok limau pun ada gakkk..tapi buah limau nie tak ranum lagi.
Pokok nie pun BSB tak kenal...apa lagi Saipul tolong jawab?
Depan bilik BSB ada padang, boleh ler anak2 BSB main lari2 kat situ...suka nyer...
gambor bilik BSB tak clear ler pulakkk..jgn mareee..
Kantin resort cantik tapi tak ada jual makanan.
Setakat nak ambil air sejuk & air panas adoo lerrr.
Bukit dibelakang tue kami try panjat tapi idok ler sampai atas ponn...
Kami panjat sekerat jer kooo....lain kali kkkk..
Posing jap...sejuk nyer bangku batu nie..kata Qistina.
Qaiser lepak jap kat tangga rumah tengah.
Ini ler rumah tengah yg BSB sebut kan tadi...perabot2 kat rumah nie semua nyer nampak antik2.
Masa ronda2 jumpa ler satu Resort nie nama nyer Saufiville. Resort nie atas bukit memang class ko...satu hari nanti BSB rasa nak stay kat sini pulak..hehehhee
Yang nie pulak D'ark Resort kat sini pun macam best juga..
Yang nie sungai kat depan D'ark..
View masa nak naik ke Saufiville Resort...cantik kan?
Kat sini banyak sangat Resort & chalet pilih jer nak stay kat mana?

Kebun sayuran yg luas terbentang..
Kami check-out hari Ahad, sebelum kami turun kami lunch dulu kat Cafe nie...
sori nama nyer tak ingat. Tapi tepi jalan jerrr...senang bebenor nak cari pun...
Kami order nasi ayam...kat cafe nie tak banyak pilihan ponnn...tapi org punya ler ramai...
kami turun pukul 2 petang. So kpd kengkawan yg teringin nak rasa suasana kampung dan mandi ais boleh ler datang ke Janda Baik. Mykids paling suka datang sini...tapi bagi BSB biasa2 jerrr...almaklum ler awak kan org kampung, dah biasa bebenor dgn suasana kampung cam nie.. ok jumpa lagi...taaataa titiit tuutuuu & adios...

19 comments:

Zefa NorAsmara said...

Syoknya mandi sg.. :D

ps: Sebut janda baik teringat satu kisah misteri nusantara yg pernah berlaku pd kami. Gara2 lalu jln dlm masa jem.. huhu..

εïз mummyHaza εïз said...

BSB... bestnyer... haza teringin nak pi sana.. tapi ade pengalaman yg xdapat di lupakan hingga akhir hayat menyebabkan haza duk kira2 ke sana lagi.. tapi best.. mandi sungai...

Cik As said...

salam BSB, lama xmnjenguk kesini.. wah bestnya bercuti... siap mandi manda lg... teringin cik as nak join sama...hehe

atIEsAyAnGkAmU said...

salam akak...
bestnyer tgk suasana tempat neh..
sgt2 menenangkan hati..

MulutPayau said...

bestnya dapat mandi sungai.....

Princess Solehah said...

wah...bestnya :) tak pernah pergi lagi Janda Baik ni .... teringin juga nak pergi sana. Mesti seronok, kan?

EL MARIACHI said...

ni macam lokasi Ombak Rindu je...haha

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Zefa:cer citer sikit pasal misteri nusantara tue?

Mummyhaza:takut rasa bila baca N3 Mummyhaza tue...

Cikas:air sungai kat sana sejuk sangat...

atie:saja bawa anak2 tengok suasana kampung..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

MP:memang best sejuk sangat air sungai kat sana..

Princess Solehah:memang best mandi manda kat sana...

Mie:iya ker...tak pasti pulak.

Rinna said...

Bestnya BSB dpt mandi sungai.. Dah lama tak pergi JB.. Teringat dulu ada teambuilding tinggal kat D'Ark.. pas tuh wat tracking.. kat JB siap panjat bukit lagi.. sakit badan2 dibuatnya.. :)

Hanis Azla said...

best juga tempat ni.. ada rezeki nnt boleh bawak anak2 ke sini..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Rinna:wow best nyerrr...BSB g JB mandi manda jerr..

Hanis:tempat nyer best tapi cer hanis baca komen2 BSB pasal JB nie dulu...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bestla tempat ni..
kl kumpul ramai2 lg bestkan..
seswai wat ari kuarga..
blh pegi skali ni.. =)

CPP said...

adusss sonoknyer

Myra Jay said...

Bestnyer dapat mandi air terjun..

Dah lama rasanya tak mandi manda camni :)

Azian Elias said...

teringin lak rasa nak pegi sana.. Tak pe. akak dah book mark this N3. Kalau nak pegi nanti, boleh lah akak stay kat sini je..

aZuMaya said...

teringgin nak pi janda baik or bukit tinggi pahang..mesti syok

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

MJ:air sungai ke JB tue sejuk sangat tauuu..

kakyan:kat JB nie byk resort dan chalet pilih jer yg mana berkenan dlm internat.Bilik yg kami dpt kat hawa nie RM150 tapi bilik kecil dan dlm bilik cuma ada 2 katil bujang dan bilik air jerrr..

cikrin:BSB tak pernah g b.tinggi lagi..jom kita p sama2 nak?

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Leily:kalau g ramai2 lagi best..

aina:kat Johor air terjun kota tinggi pon best juga kan?