Tuesday, February 04, 2014

the little england

 Assalammualaikum..
Laammmaaa betul tak update citer kat blog Besimplebeb.
Apa khabar semua..harap sihat dan ceria selalu.
cuti CNY hari tue BSB & the gang mendaki Bukit Fraser, yang terletak di Raub, Pahang
tapi kami g dgn kereta lee... 
Fraser Hill terkenal dengan nama "The Little England"


 Bergambar di empangan, sebelum mendaki  ke Fraser Hill

Lebih kurang 1 jam baru sampai ke sana...first thing turun dari kereta dalam keadaan mabuk2 alam jap..
pandang sekeliling...wow memang macam kat england leee...walaupun tak pernah g sana..hahaa

 Mercu tanda Freser Hill...tempat wajib bergambo.
 Sebuah banglo di Fraser Hill..memang english betul ko..
 Puncak lodge sebuah lagi banglo yang bole di sewa.
 Lepak2 jap sambil mengirup udara dingin di pekan Fraser Hill.
 View pekan Fraser Hill..kecik je ponggg...
Tanda Sempadan Selangor & Pahang.
 Teropong apa le..gamak nya tueee...
 Masih lagi di pekan....berpusing2 di sini.
 Belakang pekan ada foodcourt dan taman permainan kanak2.
 Apa lagi aktiviti beriadah bermula...tak sejuk langsung.
 Taman mini golf..nak main kena bayar dulu kkkk..
 Ke Paddock pula kena drive dari pekan cuma 5 minit.

 Naik kuda..satu pusingan RM6.00...BSB tengok cuma ada 2 ekor je kuda nya..kesian..
 Try jgn tak try...just for adult only.
 Ke Allans water...kena drive juga...5 minit juga ke sini.
 Aktiviti di Allans Water..bole try kalau nak..
 Sebelum balik BSB bergambar dulu kat titi gantung nie.
Kami bergerak pulang pukul 5.00 ptg sampai ke Shah Alam pukul 8.00 malam.
Fraser Hill idok lerrr terlalu sejuk macam cameron highland.
Jalan ke sana agak mencabar dan 8km sebelum sampai jalan bertambah sempit.
Walaupun sehari saja kami di sini tapi anak2 BSB gembira dengan bercutian pendik ini.
Sekian...adiosss..bye..bye

11 comments:

Ummu Muhammad said...

kak BSB! kim slam ciksu!

wahhh menarik! kene ajak anak2 jugak ni..tgk ade berkude ade memanah n main air! bessttt!!! satu lagi yg mcm english2 gitu bukit tinggi kan..tapi frazer hill mcm kene jejak nant :D

Myra Jay said...

Tak pernah sampai lagi sana, teringin jugak nak p tapi ramai cakap takdak apa sangat..
So better p CH kan..hehee

mama maman aka yana said...

hai... gi frazer hill eks... kita gi pg jumaat dan turun ke raub pastu... kenduri kat raub.. hihi.. tak terserempak eks wlpun fazer hill kecik jew.. :-)

Kakzakie said...

Bila lagi nak kata dalam masa sama satu kaki di Pahang dan satu lagi di Selangor. Masa inilah kan:)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Ummu Muhammad:cik sue kirim salam balik..frazer hill cuma pekan kecil sahaja..sesuai utk berehat dan menikmati keindahan alam..

MJ:frazer hill tak semeriah Cameron Higland..cuma pekan kecil sahaja.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

yana:tu le pasai...saya sampai kat taman permainan pukul 11.00 pagi..turun pukul 5.00 ptg.

Kakzakie:mula2 saya ingat tanda sempanan tu kat bawah kaki bukit..rupe2nya betul2 dekat pekan fraser hill..

zarina said...

lama tak singgah... dah cat baru umah ni hehe..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

zarina:cat simple2 jee..hehehhe

EL MARIACHI said...

tahniahle fad..kerana bersusah payah buat entry baru...keep it up...

Rinna said...

Menarik.. tak pernah sampai ke Fraser Hill one day kena pergi nie.. :)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

mie:kalau penyakit M udah kena memang tak boleh buat apa2

Rinna:tempat yg dekat dgn kita tapi agak mencabar nak mendakinya.